Lifestyle

Plastične flašice za dojenčad su ‘male tvornice’ mikroplastike

Plastične flašice za dojenčad u prosjeku otpuste oko četiri milijuna čestica mikroplastike po litri formule tijekom pripreme, no još nije jasno kakvi su učinci na zdravlje

John Boland sa Trinity Collegea u Dublinu i njegovi kolege mjerili su koliko se čestica mikroplastike otpusti iz flašice od polipropilena tijekom pripreme dojenačke formule budući da je na tržištu oko 69 posto takvih flašica, piše Newscientist.

Znanstvenici su očistili i sterilizirali potpuno nove flašice od polipropilena, ostavili ih da se osuše i potom su u njih ulili pročišćenu vodu zagrijanu na 70 stupnjeva. To je temperatura koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija za pripremu dojenačkih formula.

Flašice su potom stavili u aparat koji ih je protresao kako bi oponašali proces miješanja formule, a potom su filtrirali vodu i analizirali je pod mikroskopom. Otkrili su da je u prosjeku po flašici bilo najmanje četiri milijuna čestica mikroplastike po litri, a raspon je varirao od jednog do čak 16 milijuna čestica po litri. Iste rezultate su imali i kad su koristili dojenačku formulu pripremljenu s vodom.

– Iznenadila nas je količina. Zbog prethodnih istraživanja koja su se bavila degradacijom plastike u okolišu očekivali smo znatnu količinu, ali nitko nije očekivao ovako visoke razine – kazao je Boland.

On i njegov tim također su ustanovili da otpuštanje čestica mikroplastike ovisi o temperaturi flašice. Kad su ponovili eksperiment koristeći različite temperature vode, ustanovili su da je otpuštanje čestica brže što su temperature više. Usto, protresanje flašice povećava otpuštanje čestica.

Rezultati su u skladu s prethodnim istraživanjima, nalik studiji koja je pokazala da plastične vrećice za čaj po šalici otpuštaju milijarde čestica. No još nije jasno kakav je učinak konzumacije tih čestica.

– Još ne znamo kakvi su točno zdravstveni učinci izloženosti mikroplastici – istaknuo je Boland.

– Vrlo je važno identificirati izvore čestica kojima smo izloženi. Trenutačno ne postoji norma koja ograničava najviši dnevni unos plastičnih čestica – pojasnila je Heather Leslie na Sveučilišta Amsterdam.

– Preporuka je sterilizirati dječje flašice, a zagrijavati formulu kako bi u postupku uništili potencijalno opasne bakterije. No valjalo bi odvagnuti potencijalne rizike izloženosti novorođenčadi bakterijama te izloženosti mikroplastici. Primjerice, kako usporediti rizik od salmonele s ovim rizikom – ustvrdila je Ingeborg Kooter iz Netherlands Organisation for Applied Scientific Research (TNO).

Boland preporučuje da ljudi, ukoliko ih zabrinjava količina mikroplastike, kod pripreme dojenačkih formula pripaze da ih pripremaju na nižim temperaturama te izbjegavaju tresti flašice. To mogu postići tako da formulu pripremaju u zasebnoj posudi koja nije od plastike, a potom je preliju u steriliziranu flašicu kad se formula ohladi.

Slični članci

Close