Kolumne

“Čović pristaje služiti Dodiku i pod uslovom da mu Komšić bude šef”

Prema onome što je objavio Večernji list, kadrovi HDZ-a su spremni bezuslovno podržati Zorana Tegeltiju za mandatara nove bh. vlade. HDZ je, uz to, u novoj kompoziciji državne vlasti spreman preuzeti i ministarstvo vanjskih poslova ali i sačuvati, sada već za HDZ tradicionalno rezervisano ministarstvo finansija.

Piše: Armin ALJOVIĆ // Patria

Mediji navode i to da se lider HDZ-a Dragan Čović neće zadovoljiti nekom pukom političkom funkcijom, već da „puca na visoko“, i to najmanje na poziciju ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Iako je član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić smijenio većinu ambasadore koje je imenovao bivši član Predsjedništva, potonji ne odustaje od pozicije ministra vanjskih poslova, ni u takvim otežavajućim okolnostima, jer bi mu ta pozicija naprosto donijela međunarodnu javnu govornicu, te nastavak lobiranja za HDZ-ov rasistički prijedlog izmjena Izbornog zakona u BiH kojim bi se cementirala anticivilizacijska nejednaka vrijednost glasa građana Bosne i Hercegovine.

Za sada je još uvijek nepoznato da li će SDA, koja kao i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, uslovljava formiranje Vijeća ministara aktivacijom MAP-a, prihvatiti Čovića za ministra vanjskih poslova, ili nekoga koga Čović kandidira za tu poziciju, iako on sam, kao i njegova stranka ne vide nikakav problem u blokadi NATO puta za Bosnu i Hercegovinu. To je uostalom potvrdio i zastupnik HDZ-a u Parlamentu BiH Predrag Kožul koji predlaže svojevrsno odustajanje od NATO-a i fokusiranje samo i isključivo na evropske integracije. Naime Kožul je u intervjuu za jedan sarajevski portal poručio da ako ne postoji saglasnost za NATO, treba se fokusirati na EU integracije. Kožul kaže da je to nešto što “odudara od politike zajedničkog nazivnika”.

“Ako postoji stranka i strana koja je u BiH zainteresirana i za evropske i za NATO integracije, to je HDZ BiH. Ipak, u trenutku kada oko neke bitne stvari ne postoji saglasnost, radije bih se fokusirao na dio u kojem postoji saglasnost. To je svakako proces EU integracija”, istakao je Kožul.

U HDZ-u, dakle, pod punom svijeću i materijalnom odgovornošću, zaboravljaju ranije odluke institucija Bosne i Hercegovine, pa i one odluke, poput usvojene Strategije vanjske politike koju je u martu prošle godine potpisao sam Dragan Čović. Saglasnost za aktivaciju MAP-a postoji i ona je uspostavljena u insitucijama Bosne i Hercegovine. Međutim, pošto Dragan Čović više nije član Predsjedništva BiH, u HDZ-u cijene da ono što je Čović potpisao više ne vrijedi, te da od onoga što je Čović sam kao član Predsjedništva potpisao više vrijedi nastavak ispunjavanja političkih želja ruskom i antinato eksponentu u BiH Miloradu Dodiku.

Da bi HDZ i Dragan Čović nastavili da podržavaju politiku Milorada Dodika koju je ugledni američki magazin The Atlantic okarakterisao kao želju za razbijanjem Bosne i Hercegovine, Čović će ipak kao eventulani budući ministar vanjskih poslova morati “progutati knedlu” i pristati da mu najveći politički protivnik, Željko Komšić, bude nominalni šef, obzirom da je vanjska politika u direktnoj nadležnosti Predsjedništva BiH.

Slični članci

Close