Kolumne

Bursać: Gukni tiću Krivokapiću!

Ako podržavate pročetničke vlasti u RS-u i ako ste jedan od rijetkih premijera koji im čestita neustavni, sramni dan, onda ste potpuno manifestni četnik, koji i kao takav duguje objašnjenje svom, crnogorskom narodu. Pod uslovom naravno da se Krivokapić još uvijek osjeća Crnogorcem!

Za Antenu M piše: Dragan Bursać

“Zahvalna sam crnogorskom premijeru Krivokapiću koji je pozvao i čestitao sve naše praznike i izrazio opredjeljenje da svi zajedno radimo i unapređujemo u svim oblastima našu saradnju i to na dobrobit svih građana Crne Gore i Srpske, odnosno BiH”, rekla je predsjednica entiteta Republika Srpska, Željka Cvijanović.

Osmi mart, devetog januara?

Ma je li moguće, pitaju se naivni pristojniti u regiji? Ma, kako je moguće da osvježeni premijer “prve demokratske vlasti u Crnoj Gori“, Zdravko Krivokapić čestita nelegalni i neustavni praznik entiteta koji svoje bitisanje više-manje baštini na nasljeđu ratnih zločinaca, zločina, etničkog čišćenja i genocida?

I, šta je to tačno čestitao Krivokapić? Dakle, nazvao je Cvijanovićku 9. januara, baš na dan kada se slavi sveti Stevan ili Šćepan, nekada krsna slava entiteta, a danas nelegalni i neustavni dan istog. Nije joj Krivokapić sigurno čestitao 8. mart, Dan žena. Nije joj čestitao ni 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, prvo jer nije ni mart ni novembar, a drugo, nova apostolska perjanica srpskog sveta, ni u ludilu ne bi čestitala dan jedne višenacionalne zemlje, koji se zasniva na odlukama ZAVNOBiH-a.

Nije mu u agendi.

Nema druge, Krivokapić je čestitao Dan Republike Srpske, što bitno jeste u agendi i Krivokapića, sinjeg tića i ostalih crnogorskih bojovnika srpskog sveta. Na koncu, on je i došao tu đe je došao, e da bi uz Abhaziju, Osetiju, Pridnjestrovlje, Luganjsk, Donjeck i Dačića, mimo normalnog i civilizovanog svijeta čestitao ono što se ne čestita i od čeka pošten čovjek samo sagne glavu od srama i za sebe i druge.

Luganjsk, Donjeck, Crna Gora i Dačić

Pa je onda krajnje nejasno što se Krivokapić ne oglasi urbi et orbi, crnogorskom narodu, kad se toliko busa u prsa da je premijer “cijele Crne Gore i da polaže račune njenim građanima” ili što ne napisa makar koje slovo na svom tviter nalogu, glede ovog “svijetlog“ dana, kad se i Crna Gora zvanično svrstala uz pokorene i nepriznate ruske gubernijice i kad se pridružila čestitkama sramote?

Da li je taj strah zbog NATO pakta? Istina, ne biva da jedna članica ovog vojnog saveza čestita jedan ovako opskuran datum. Kao što ne biva i da jedna zemlja koja onomad bijaše na “vratima Europske Unije“, čestita neustavni dan jednog secesionističkog entiteta na Balkanu? Je li to premijera crnogorskog malo ko biva i stid, da se otvori pa da kaže braćo i sestre Crnogorci i Crnogorke, od danas smo uz Republiku Srpsku, više, jače, bolje, priježnije no Srbija?!

Na sva ta i još mnoga druga pitanja, moraće ovih dana odgovoriti premijer Zdravko Krivokapić. Dokon je, slava Gospodu, do slave Svetog Save, ikone sprskog sveta- nema većih obaveza, pa neka položi račune prije svega narodu Crne Gore, a onda i vojnim, ekonomskim i političkim partnerima ove zemlje.

No, ono što se vidi iz aviona pusti je fakat da je Krivokapić naprvu kukavica, jer nije svom narodu kazao šta radi i kako to radi, a sa druge strane, jednako jasno se vidi i da mu Brisel, Vašington, pa i svaka demokratska, a i ljudska normalnost nisu neki priortiteti. Ipak njegove centrale su u manastirima SPC-a, jednako kao u Moskvi i Beogradu.

Nego, da nam ne bi Željke Cvijanović, mi ne bi znali ni zvaničnu politiku Crne Gore, spram Bosne i Hercegovine, a ta zvanična politka glasi-raspala se dabogda-mislim na Bosnu i Hercegovinu. Jer, kako možeš u oči pogledati Sarajevo i Sarajlije, što baštine makar neko jedinstvo, podržavajući secesioniste i ustavokršitelje? A opet, kako nećeš moći, kad si secesionista u svojoj rođenoj zemlji u kojoj ljubiš tuđe zastave, paleći sopstvenu. To je više kao neki kolektivni četnički šizofreni manir.

I zato je u pravu predsjednik podgoričkog Centra za monitoring i istrazivanje (CeMi) Zlatko Vujović, kad u intervjuu za Aljazeeru kaže:

“Samo rijetki članovi crnogorske Vlade su prozapadno orjentisani. Dominantan broj njih pripada klerikalno-nacionalističkim krugovima čija je ideologija duboko suprostavljena građanskim vrijednostima i zvanično proklamovanoj prozapapadnoj i proevropskoj orjentaciji Crne Gore. Ako je suditi po video snimcima i krugu ljudi sa kojima je okružen sadašnji premijer Crne Gore on predstavlja „tihog“ podržavaoca četničkog pokreta“.

A ja bih dodao, ne toliko tihog. Kada podržavate pročetničke vlasti u RS-u i kad ste jedan od rijetkih koji im čestita neustavni, sramni dan, onda ste potpuno manifestni četnik, koji i kao takav duguje objašnjenje svom crnogorskom narodu za to što radi. Pod uslovom da se Krivokapić još uvijek osjeća Crnogorcem!

I zato gukni tiću Krivokapiću!

Slični članci

Close