Crna hronika

Otac i stric zlostavljali djevojčicu, tužilaštvo obustavilo istragu

Banjalučkom tužilaštvu trebalo je gotovo godinu dana da sasluša žrtvu polnog nasilja, iako su policija i stručne službe na vrijeme obavile svoj dio posla.

 

 

Okružno javno tužilaštvo obustavilo je istragu protiv oca i strica maloljetne djevojčice iz Banjaluke koja je bila žrtva teškog polnog nasilja, saznaje “EuroBlic”.

Identitet osumnjičenih poznat je redakciji, ali ga ne možemo objaviti obzirom da je žrtva maloljetna i ujedno blizak srodnik osumnjičenih, pa bi objavljivanje imena osumnjičenih otkrilo identitet žrtve.

Izvor “EuroBlica” iz policije odluku o obustavi istrage ocijenio je skandaloznom, obzirom da je djevojčica pretrpjela teške zdravstvene posljedice, te da već duži vremenski period uopšte ne živi u porodičnom domaćinstvu.

Banjalučkom tužilaštvu trebalo je gotovo godinu dana da sasluša žrtvu polnog nasilja, iako su policija i stručne službe na vrijeme obavile svoj dio posla.

– U ovakvim slučajevima vrijeme je jako bitno. Tužilaštvo je duže od godinu dana u ladici držalo predmet i nakon toga pozvalo žrtvu na razgovor koji je najblaže rečeno bio obavljen nestručno i neprofesionalno – objasnio je izvor “EuroBlica” iz istrage.

Ono što je najtragičnije u svemu jeste da maloljetnica ima braću i sestre, pa se postavlja pitanje da li su sve ovo vrijeme i oni žrtve polnog nasilja.

– Čitav slučaj otkriven je gotovo slučajno, odnosno nakon prijave nasilja u porodici, nakon čega je policijska patrola došla na adresu na području Banjaluke, te nakon potvrde da se krivično djelo dogodilo smjestili su majku i djecu u Sigurnu kuću. Tokom dalje istrage otkriveni su šokantni detalji da je nasilje u porodici bilo samo dio strahota koja su djeca preživljavala u kući i porodičnoj zajednici, pa su u istragu u skladu sa zakonom uključeni i drugi – objasnio je izvor “EuroBlica” iz policije.

Naime, maloletna devojčica je ispričala kako su je otac i stric polno zlostavljali, ali priča devojčice očigledno nije bila dovoljno vredna pažnje nadležnih institucija.

– Sve se svodilo na odmahivanje rukom onih koji su izjavu djevojčice trebali shvatiti ozbiljno. Koliko su je shvatili ozbiljno, govori podatak da su je u tužilaštvu saslušali godinu dana kasnije i to na način kakav je odgovarao osumnjičenima – otkrio je detalje istrage izvor iz policije.

– Djevojčica već nekoliko mjeseci uopšte ne želi otići kući, ali to nije nikome od nadležnih bilo dovoljno da se ovom slučaju posveti detaljnije. Kada su nakon gotovo pola godine pozvali žrtvu da je saslušaju u tužilaštvu doveli su je u kancelariju i rekli joj: Pričaj šta znaš, nakon čega djevojčica uopšte nije željela da sarađuje, a kako i bi. Ovo nije način na koji se pristupa žrtvi se*sualnog nasilja, a posebno maloljetnici koja mjesecima nema kontakt sa braćom i sestrama – ispričao je izvor iz policije.

Drugi nezavisni izvor takođe je potvrdio priču o se*sualnom zlostavljanju maljoletne djevojčice, te izrazio zaprepaštenje da je istraga protiv oca i strica obustavljena uslijed nedostatka dokaza.

Traljava istraga

U odgovorima koje smo dobili iz tužilaštva i policije uočava se velika vremenska razlika u istrazi koja je trebala imati oznaku hitno.

– Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je 19. februara ove godine donijelo naredbu o nesprovođenju istrage protiv dvije osobe zbog krivičnog djela obljuba nad nemoćnim licem – naveli su na naš upit iz OJT Banjaluka.

Iz policije su saopštili da je izvještaj o preduzetim radnjama tužilaštvu dostavljen još u decembru 2016. godine.

Tagovi

Slični članci

Close