BiHVijesti

ZA FUNKCIONERE SDP-a ZAKON NE POSTOJI: Za Mahira Delića su izmislili nemoguće, samo da bi primao platu preko 3 hiljade maraka! (FOTO)

Da rukovodstvo SDP-a ostaje vjerno onoj njihovoj staroj „nije po zakonu, ali nam se žuri“ pokazuje i slučaj izvjesnog Mahira Delića, inače člana Kantonalnog odbora sarajevskog SDP-a, kojem su, različitim pravnim vratolomijama izmislili i napravili poziciju „Izvršnog direktora za pravne i opšte poslove“ u sarajevskim Toplanama i kao v.d. direktoru, u drugoj polovini 2019. godine, a kasnije direktoru u mandatu, mu dali Ugovor na neodređeno mimo svih zakonskih propisa i regulativa. Ova pozicija je svojevrsni presedan i možda baš Toplane ponesu epitet jedine firme u državi koja je posjedovala gore navedenu poziciju, a sve pod kontrolom i budnim okom Socijaldemokratske partije (SDP).

Izvjesni Mahir Delić

Ništa ne bi bilo sporno da se radi o uspostavljanju sektora za najsloženije poslove, ili o rasterećivanju ostalih sektora, već se u konkretnom slučaju radi, o, vjerovali ili ne, kreiranju novog sektora, ispod kojeg se nalazi Služba za pravne i opšte poslove u kojoj je zaposleno samo desetak osoba. Ista ta služba posjeduje svog rukovodioca. Da do kraja razjasnimo, devet uposlenika odgovaraju rukovodiocu službe, a rukovodilac službe izvršnom direktoru, čija je jedina nadležnost da prati i kontrolira rad tih deset uposlenika.

Za svoj (ne)rad (a prema podacima Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo), izvjesni Delić je primao plaću od cca 2900,00 KM, uvećanu za 53,00 KM za prijevoz i cca 190,00 KM toplog obroka. Uzmemo li u obzir doprinose i poreze, koji iznose cca 1700,00 KM svaki mjesec, dobijemo prostu računicu da su Toplane, pod kontrolom SDP-a, na mjesečnom nivou samo za Mahira Delića izdvajale skoro 5.000,00 KM za klasični nerad i kako poznavaoci situacije u Toplanama kažu „cjelodnevno ispijanje kafe“. Izvjesni Delić je pored ogromne plaće imao pravo na službeni mobitel sa 100 KM na računu za trošenje, službeni automobil i reprezentaciju, da časti koga god želi, a sve o trošku Toplana i građana Kantona Sarajevo.

Sve gore navedeno je možda i najmanji problem u odnosu na SDP-ove muljaže sa ugovorima izvršnih direktora, među kojima je i „vrijedni direktor“ Mahir Delić, a kojima su mediji već izvještavali.

Svojom pravnom logikom, koju poništavaju svi ugledni i objektivni pravnici, ali i Vlada KS, prethodno rukovodstvo Toplana je putem Konkursa za imenovanje izvršnih direktora na period od 4 godine, iste, mimo svih zakona i procedura, zaposlilo na neodređeno vrijeme i obavezali Toplane, da izvršne direktore, nakon prekida mandata rasporede na radna mjesta, sa platom većom od 2.500,00 KM. Svojom bahatošću su ignorirali Uredbu o prijemu u radni odnos u Kantonu Sarajevo i Zakon o radu FBiH i nisu dobili saglasnost Vlade KS na čelu sa Edinom Fortom za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme i tako su pokušali nanijeti milionsku štetu kroz svoje uhljebske mahinacije, a sve o trošku građana Kantona Sarajevo.

Dio iz konkursa za izvršne direktore na kojem se vidi da je raspisan na mandat od 4 godine

“Izvršni direktor zasniva se radni odnos sa Preduzećem na neodređeno vrijeme. U slučaju sporazumnog raskida ugovora, isteka tekućeg mandata ili prestanka mandata, u skladu sa članom 12. ovog Ugovora, osim prestanka mandata odnosno radnog odnosa po sili zakona, Izvršnom direktoru ne prestaje radni odnos u Preduzeću i Preduzeću mu se obavezuje osigurati radno mjesto koje po složenosti i odgovornosti odgovara njegovoj stručnoj spremi”, istaknuto je u članovima 2. i 14. Ugovora o obavljanju poslova izvršnog direktora za pravne i opće poslove, kao i u nalazu KUIP-a.

U svim tim kriminalnim i nezakonitim radnjama ih je spriječila nova Uprava Toplana na čelu sa tridesetogodišnjim v.d. direktorom Amelom Đogićem i Nadzorni odbor na čelu sa dvadesetsedmogodišnjim v.d. predsjednikom Edhemom Imamovićem, inače kadrovi Demokratske fronte Željka Komšića, koji su istrajali na poštivanju zakonskih procedura i važećih pravnih normi.

Odbili su stati iza protuzakonitih radnji i SDP-ovog pokušaja uhljebljavanja svojih kadrova i pomenute izvršne direktore (Sejfu Ušanovića, inače vječitog direktora, Mirzu Mušića, inače sina bivšeg premijera Kantona Sarajevo Fikreta Musića, i već pomenutog Mahira Delića), nisu htjeli rasporediti bez prethodno raspisanog Javnog konkursa za upražnjena radna mjesta, kada se za to ukaže potreba, a u skladu sa Uredbom i Zakonom, na kojem bi se isti ti izvršni direktori morali pokazati kao najbolji kandidati, da bi uspostavili radni odnos sa Toplanama.

Na stranu Đogića i Imamovića su stali i kantonalni inspektori rada i zaštite na radu, a kojima se ranije obratio gore navedeni, vrijedni i radni Mahir Delić, koji su konstatovali da se sa izvršnim direktorima nisu mogli zaključiti ugovori o radu na neodređeno vrijeme, čime su samo zacementirali ispravne teze i ispravan rad nove Uprave i Nadzornog odbora Toplana. Bitno je napomenuti činjenicu da su Imamović i Đogić popustili pod silnim pritiscima i iste nezakonito zaposlili u Toplane, bez konkursa, počinili bi višemilionsku štetu Toplanama i niz krivičnih i prekšajnih radnji, čime bi se ovi mladi momci etiketirali do kraja svoje karijere.

I dok nam mladi odlaze, dok nam je minimalna neto plaća 406,00 KM, dok nam je stopa nezaposlenosti i dalje ogromna, taj dio vlasti koji je imao SDP nije ni najmanje iskoristio da istima pomogne, već je svoje kadrove i podobnike častio našim parama. Dobro zapamtite, jer će pred izbore ljudima pokušavati objašnjavati da su drugačiji od ovoga što je u tekstu navedeno.

Ovo je klasični primjer kako u našoj državi prolaze mladi i obrazovani kadrovi, a kada pokvare kriminalne stranačke planove i uhljebske metode podmirivanja i namirivanja svojih stranačkih poslušnika i podobnika. Zato mladi pamet u glavu, a mladom dvojcu iz Toplana pružimo punu podršku, jer kako su krenuli, ovo je samo početak razotkrivanja SDP-ovog kriminala u ovom javnom preduzeću. Pomenuti dvojac iz Toplana je jedan od najsvjetlijih i najpozitivnijih primjera nove Vlade KS i kadrovskih rješenja gospodina Željka Komšića.

Slični članci

Close