BiH

OTVORENO PISMO DODIKU, KOMŠIĆU I DŽAFEROVIĆU: “Pokrenite disciplinski postupak protiv ambasadora Milisava…”

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) i bosanskohercegovačke organizacije i zajednice u Kanadi uputile su pismo predsjedavajućem i članovima Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Željku Komšiću, Šefiku Džaferoviću i ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković o “antibosanskom i antiustavnom ponašanju” ambasadora BiH u Kanadi Marka Milisava.

– Ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav ne predstavlja stavove i vanjsku politiku države BiH, već stavove onih koji su ga predložili za tu časnu diplomatsku dužnost. U ranijem pismu istakli smo antidržavno i antibosansko ponašanje ambasadora koji nije postupio u skladu sa smjernicama ministrice vanjskih poslova. Naime 11. jula na 25. godišnjicu od genocida u Srebrenici zastava na amabasadi nije bila spuštena na pola koplja. Sada vas informišemo da se antibosansko i antiustavno ponašanje amabasadora nastavlja – naveli su u pismu iz IGK, a čiji su supotpisnici i bh. organizacije i zajednice u Kanadi.

Kako su istakli ambasador BiH u Kanadi učestvuje u emisiji televizije entiteta RS u kojoj na nediplomatski i neljudski način blati pojedince iz bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi.

– Povodom medijskih navoda da je Kanada predložila Jospeha Ingrama za visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, ambasador BiH u Kanadi, Marko Milisav je organizirao sastanak sa predstavnicima Vlade Kanade. Ambasador Milisav je na svoju ruku kanadskoj strani prenio da u BiH ne postoji konsenzus o daljnjem ostanku kancelarije visokog predstavnika u BiH, te da je preovlađujući stav dva konstitutivna naroda da je vrijeme da se ta kancelarija zatvori. Amabasador Milisav je slagao kanadsku stranu jer niti jedna relevantna institucija BiH (Vijeće ministara, Parlament BiH) nije se izjašnjavala o statusu kancelarije visokog predstavnika. To je učinio samo parlament jednog entiteta (RS) ali to nikako ne održava zvanični državni stav BiH, niti dva konstitutivna naroda, kako je to pokušao podvaliti ambasador Milisav – istakli su u pismu.

Ambasador Milisav je prenio i svoj privatni stav predstavljajući ga također kao službeni, da je BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda “spremna da preuzme odgovornost za vlastitu budućnost i razvoj, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom”, sugerirajući tako da bi visoki predstavnik trebao napustiti BiH, naglasili su u pismu.

– Niti jedna institucija u BiH nikada nije zauzela stav da bi visoki predstavnik trebao napustiti BiH, niti je pak ocijenila da su lokalne institucije spremne preuzeti odgovornost za vlastitu budućnost i razvoj. Ambasador tako djeluje mimo ustava i ustaljene diplomatske prakse. To nanosi ogromnu štetu diplomatskim odnosima BiH i Kanade. Ambasador umjesto da produbljuje i širi biletaralne odnose, iznošenjem neistina nanosi veliku štetu ugledu BiH u Kanadi, prijateljskoj državi koja mnogo pomaže BiH u njenim evroatlanskim integracijama i ukupnom državnom prosperitetu – navodi se u pismu IGK i bh. organizacija i zajednica u Kanadi.

Institut za istraživanje genocida Kanada i bh. organizacije i zajednice u Kanadi pozvali su Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH da hitno pokrene disciplinski postupak protiv ambasadora Marka Milisava.

(SB)

Slični članci

Close