BiHVijesti

OSMANOVIĆ IZAZVAO PANIKU U DODIKOVIM REDOVIMA: Nakon poziva OHR-u da odmah uvede sankcije Dodiku, stigla burna reakcija iz SNSD-a

Šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Adil Osmanović kazao je da OHR nema razloga da čeka šest mjeseci sa primjenom sankcija lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, na šta mu je iz SNSD-a stigao odgovor da ne mogu da vjeruju da i dalje postoje oni koji prizivaju strance u pomoć.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je prošle sedmice u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a najviše kritikovao Dodika, kojem je ostavio rok od šest mjeseci da ukloni ploču sa Studentskog doma na Palama s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića. U suprotnom, ako ploča ne bude uklonjena do maja 2021, tražit će da Dodik ne može putovati u EU.

– Dodik nije pokazao ni najmanji znak volje da promijeni retoriku. Čak je i poslao žešće i opasnije poruke, vrijeđa visokog predstavnika, vrijeđa predsjednika SAD-a, vrijeđa zemlju u kojoj je rođen i koju predstavlja. Jasno je da OHR nema potrebe da čeka šest mjeseci. Jedina ispravna reakcija jeste primijeniti odmah sankcije i pokazati odlučan pristup kako bi to bila poruka ne samo Dodiku, već i svima drugima koji pomisle potkopavati Dejtonski mirovni sporazum i euroatlantski put – kazao je Osmanović.

Šefica Kluba SNSD-a u Parlamentu BiH Snježana Novaković-Bursać kazala je za “Glas Srpske” da ovakvi stavovi Osmanovića i njemu sličnih samo odmažu BiH i sprečavaju je da sazri kao zemlja.

– Treba da prihvatimo ono što je narod demokratskim putem izabrao. Sve što neki zagovaraju je slika njihove nemoći i težnje da nekim drugim, diktatorskim sredstvima, u potpunosti neprimjerenim za 21. vijek, kroje političke odnose prema sopstvenim željama u BiH – istaknula je Novaković-Bursać.

– Stranka demokratske akcije je stranka koja predvodi blok bošnjačkih stranaka i najbrojniji narod u BiH, ali pokazuje da nije spremna da prihvati političku realnost i da s drugim narodima gradi stabilne odnose, već stalno poziva na intervencije koje su nepojmljive demokratskim društvima – zaključila je Novaković-Bursać.

(SB)

Slični članci

Close