BiH

OPASNA IGRA PREDSJEDNIKA SRBIJE: Vučićeve vakcine, „meka moć“ i interesi Rusije u Bosni i Hercegovini

Nešto kasnije stiže i zvanična potvrda o tome iz Moskve. Dodik očito zna šta priča i ima dobre izvore u Rusiji. Ništa čudno, ali jeste zanimljivo da je promptna odbijenica iz Rusije za vakcine stigla nakon britke javne rasprave o ritmu i načinu ulaska BiH u NATO.

Piše: FARUK KAJTAZ

Da se odmah razumijemo! Nisam pobornik nikakvih teorija urota ili sličnih budalaština, koje nažalost dobar dio svijeta radije guta kao “istinu”, umjesto što se vodi zdravim razumom i činjenicama.

Takve manipulacije nisu samo glupe, već i strašno opasne. Koliko? Najbolje smo mogli vidjeti pri ulasku raspamećenih “protivnika elite” nedavno u američki Kongres.

Međutim, kada je u pitanju BiH i proces “imunizacije stanovništva” ili narodski rečeno vakcinacije protiv korona virusa, nekoliko stvari se toliko uredno poredalo u vremenskoj liniji uzroka i posljedica da bi to teško moglo biti tek puka slučajnost.

Za početak, ako iz sintagme “teorija urote” izbacimo riječ teorija i pozabavimo se činjenicama dolazimo do naizgled pomalo čudnog, ali važnog pitanja: Da li je BiH svjesno gurnuta u stanje u kome se nalazi i zašto bi takva “urota” nekome možda odgovarala?

Da odmah konstatujem: Svjetska solidarnost, ako je ikada i bilo, raspala se na pitanju vakcina. Bogate i utjecajne zemlje su prve prekršile pravila i onda je nastao stampedo. Nekima sve, mnogima – ništa!

Gromoglasno najavljivani COVAX se raspao kao mjehur od sapunice.

Novac i utjecaj je odredio tokove trgovine vakcinama. Sve ostalo je bila priča za naivne. Farmaceusteke kompanije su kalkulisale i izračunale. Novac je počeo teći i malo ko je pitao za cijenu. Počelo se igrati mimo svih pravila…prljavo.

I gdje tu BiH sa svim svojim apsurdima, unutrašnjim nelogičnostima i krizama? Praktički na početku. Sve što je do sada došlo vakcina u našu zemlju je samo kap u moru naših potreba. Više simbolično ili za hitne slučajave. Prave vakcinacije nema niti na vidiku.

Zašto?

Kompleksno pitanje zahtjeva iste takve odgovore.

Jednim dijelom krivi smo mi sami – tu ne smije biti nikakve dileme, ali pogledajmo malo stvari iz šire perspektive.

Kada je postalo jasno da je COVAX mrtav, više zemelja se sjetilo ruskih i kineskih vakcina. Među njima i BiH. Prve količine stigle su, očekivano u RS. Nešto kasnije je par hiljada ruskih vakcina Sputnjik stiglo i do Sarajeva. I to kako!

Donio ih je Aleksandar Vučić – lično!?, što nije nimalo nevažno u cijeloj ovoj priči. “Vule” je na brzinu pokupio brojne poene kako u BiH, tako u Srbiji i regionu. On je taj koji pomaže, kada je najteže…poruka je koja kao podtekst Vučićeve slike iz Sarajeva ide u svijet.

Naša poslovično troma administracija i vlast sjetila se da bi se vakcine mogle nabaviti i iz Rusije, kad već COVAX loše funkcioniše. Vlada FBiH na brzinu formira ekspertne timove, pronađen je i novac, te je naručeno pola miliona vakcina. Ruskih.

Ozbiljan pokušaj. Ali nekako baš u isto vrijeme na više važnih adresa u Sarajevu stiže depeša iz Ambasade Ruske Fedearcije u kojoj sa na poprilično neuvijen i nikako diplomatski način kritikuje pokušaj BiH da ubrza i osigura svoj ulazak u NATO!?

Slijedi odgovor “nadležnih” u stilu, “neće nama Rusija određivati hoćemo li ili nećemo u NATO”.

Onda ide dan neugodne tiše, pa Dodikova izjava u društvu Vuičića, da od nabavke pola miliona vakcina za FBiH iz Rusije “nema ništa”.

Nešto kasnije stiže i zvanična potvrda o tome iz Moskve. Dodik očito zna šta priča i ima dobre izvore u Rusiji. Ništa čudno, ali jeste zanimljivo da je promptna odbijenica iz Rusije za vakcine stigla nakon britke javne rasprave o ritmu i načinu ulaska BiH u NATO.

Da li je na ovaj način Moskva htjela praktički preko jednog medicinskog pripravka popraviti svoj geopolitički položaj u BiH i na Balkanu? Ucjeniti BiH? Ponuditi vakcine za promjenu politike?

Na ta pitanja nikada, naravno, javno neće stići odgovor, ali kao što ranije rekoh, neke se stvari opasno podudaraju u ovoj priči. Baš kao i ocjena člana Predsjendištva BiH, Željka Komšića da je Zapad na prijetenje iz Rusije BiH reagovao “mlako”.

I onda kada je postalo jasno da Rusija nema namjeru prodati nam vakcine, eto opet Vučića, odnosno Srbije da priskoči u pomoć!

Praktički niotkoda, Bosnom i Hercegovinom se poput požara širi vijest kako se u Srbiji može vakcinisati i to, pazite sada – bez državljanstva, potrebnih saglasnosti i samo na osnovu prijave putem interneta!

Mogao je te vakcine Vučić (ako ih ima previše) potrpati opet u avion i poslati za BiH, ali građani BiH su u ovom razvoju događaja trebali sami doći u Srbiju.

Na svojevrsno vakcinacijsko hodočašće u Srbiju!

Sve zemlje u Evropi ljubomorno čuvaju zalihe vakcina za svoje stanovništvo, samo Srbija – eto vakciniše susjede bez pare i dinara!?

Gdje je tu logika? Bratska pomoć ili opet geopolitika?

Odakle Srbiji baš toliko vakcina da se može okolo vakcinisati praktičko ko hoće i to bez naknade, ne računamo li troškove ljudi koji su se uputili u Beograd? Dobra pitanja, ali za sada, opet – bez odgovora.

Ukoliko izračunamo broj vakcinisanih stranih građana u Srbiji sa prosječnom cijenom vakcine dolazimo do zaključka da je ovaj potez Srbiju koštao u najgorem slučaju nekih milion dolara!?

Prava dobit realizacijom meke moći u regionu je barem desetak puta veća! Da je Vučić angažovao kakvu lobističku grupu cijena bi sigirno bila puno paprenija, a rezultati sigurnone tako uspješni.

Radi se o klasičnoj – školskoj demonstraciji vježbanja i provedbe tzv. “meke moći” Srbije u regionu, što je najvidljivije iz izjava zahvalnosti nekih od vakcinisanih na račun do juče “mrskog Vučića” i Srbije.

Hvala ti Srbijo…, ali to nije sve.

Na vijest o odlasku sve većeg građana BiH u Srbiju, odjednom eto i nešto Pfizer vakcina iz famoznog programa COVAX za BiH. Nekoliko desetina hiljada, kažu “najboljih vakcina”, stiže na aerodrom u Sarajevu, uz prigodan doček ambasadora i i diplomata.

Da li je to odgovor Zapada na “meku moć” Srbije i povezanih interesa Rusije na Balkanu preko vakcina? Opet nema odgovora, ali je tajming (opet), više nego interesantan.

Hajmo otići do kraja pa javno reći: Hibridni rat u BiH već uveliko traje! Svim sredstvima, pa i vakcinama, ako zatreba. A sada treba više, nego ikada. Od životne je važnosti, zapravo.

Najveći dobitnik je Srbija, jer “kupi kajmak”, zbog činjenice da je, ko zna kako, nabavila vakcine, koje nisu uspjele nabaviti niti puno veće i bogatije države!?

U čemu je “fazon”? Srbija je bila pametnija, brža sa više “casha” ili je “neko” na, očito divljem tržištu vakcina, odlučio Vučiču dati dodatno oružje za hibridni rat na Balkanu?

BiH je tu kolateralna žrtva.

Svojevrsna geopolitička rupa u koju svako od velikih i regionalnih igrača trpa svoje interese i planove ne mareći previše za interese građana i same države. Bez obzira šta se o tome javno govori.

Radi se o operaciji hibridnog rata, koja je imala dva cilja: Pojačati meku moć Srbije na Balkanu i “oprati” ovu državu u očima građana susjednih država, te ukazati na nefunkcionalnost i neodrživost sadašnjeg ustavno-pravnog režima BiH, koga valja mijenjati.

Mijenjati, ali tako da se suštinski, kroz “federalizaciju” ide u pravcu dalje dezintegracije i rastakanja države, a sve pod plaštom novih inicijativa i novih realnosti.

Srbiji je očito u cijeloj priči namjenjena uloga lidera, pa je bilo potrebno oprati Vučića i njegovu ekipu na sada već sasvim izvjesno okupljanje ispod jednog kišobrana na “evropskom putu”.

Bio bi to svojevrsnu multilataralni “deal” u kome bi svi dobili svoj dio “kolača”. Pardon vakcina.

Najavljeni “mali Šengen” samo je početak te priče, a epizoda sa vakcinama samo dalje učvršćivanje ideje o potrebi “saradnje”, ako treba i različitim brzinama na “zajedničkom putu”.

Kao svojevrsno “vježbalište” regiona za EU i dalje integracije.

I “vukovi” siti i “ovce” na broju! Za Beograd….s firmom Krstić, pardon – Vučić….

(SB)

Slični članci

Close