BiH

IZETBEGOVIĆ PRVI PUT OTKRIO DETALJE DRAME U NEUMU: Zašto je Čović namjerno opstruirao pregovore i kakvo su radikalno rješenje u korist hrvatske strane ponudili Palmer i Eichhorst…

Predsjednik SDA tvrdi kako lider HDZ-a BiH namjerno radi blokade kako bi ostao na vlasti.

U polusatnom razgovoru za Hayat TV lider SDA Bakir Izetbegović kazao je i kako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović iz nekog razloga u Neumu odbio rješenje koje mu je pogodovalo.

“Palmer i Eichhorst su ponudili radikalno rješenje u korist hrvatske strane. Čović je to odbio, ne znam iz kog razloga. SDA ima svojih 300.000 glasača. Ne možemo mi njima reći da, recimo, u Srednjobosanskom kantonu ne glasaju za SDA. Čović želi upravo takav model podjele izbornih jedinica. Njemu je cilj da kroz napadanje Komšića uradi izbornu kampanju, pa mu ona neće ni trebati u septembru. Cilj je da javnosti predstavi kako navodno želi doći do dogovora, ali to nije iskrena namjera. Reformski put BiH je zaustavljen blokadom rada Vijeća ministara BiH. Federacija BiH uprkos pandemiji potsiže veoma dobre rezultate, najbolje u regiji, možda samo Srbija ima bolji učinak. Vlada FBiH na čelu sa premijerom Novalićem vuče naprijed uprkos svim izazovima i napadima”, ocjenuje Izetbegović.

Upitan o nastavku pregovora uz asistenciju međunarodne zajednice, Izetbegović je otkrio kako im je poručeno da prije 2025. godine inostrani medijatori vjerovatno neće učestvovati u pronalasku rješenja.

“Procjena je da će se pregovori nastaviti 2025. godine i da međunarodni predstavnici u tome neće učestvovati. Što se mene tiče, reformu Izbornog zakona možemo riješiti odmah. Čovićev format provocira druge, došlo je do udruživanja probosanskog bloka. Upozoravao sam na nedostatke takve politike”, navodi Izetbegović.

Izetbegović je otkrio kako je upravo Čović taj koji u Neumu nije htio dogovor, te kako je lider HDZ-a BiH još na neumskim pregovorima kazao da neće izaći na izbore.

Lider SDA kazao je još i kako bi volio i da su SDP, DF i Naša stranka trebali doći u Neum na pregovore, te kako bi bilo lakše da je u Neumu uz HDZ BiH na pregovorima bilo pet stranaka. Izetbegović je još kazao kako je HDZ BiH 2018. godine „uzeo“ volju građana jer su opstruirali uspostavu vlasti u Federaciji BiH nakon izbora. Predsjednik SDA tvrdi kako lider HDZ-a BiH namjerno radi blokade kako bi ostao na vlasti. Izetbegović je kazao da bi se rješenjem Izbornog zakona u BiH relaksirali odnosi i u redovima hrvatskog korpusa, gdje praktički ne postoji opozicija, te kako, ukoliko se postigne dogovor, u hrvatskom političkom korpusu ne bi više bilo okupljanja oko jednog lidera, te bi se razvezao „čvor“ koji nikako ne odgovara Čoviću i njegovoj suverenoj vladavini.

(SB)

Slični članci

Close