BiHVijesti

Dodik: Ne bude li dogovora, BiH će se raspasti – Vi to zovite secesijom / A ako RS bude napadnuta, onda će…

BiH je neuspješna propala zemlja koju drže stranci, kaže Dodik.

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, danas je na posebnoj sjednici NSRS-a govorio o aktuelnim političkim temama u našoj zemlji.

On je svoje obraćanje započeo hvaljenjem o nikad boljoj ekonomskoj situaciji koja trenutno vlada u manjem bh. entitetu.

– RS nije zadužena kako to neki žele da prikažu. Naš ukupni dug je manji od evropskih propisa. Daleko smo od dozvoljenih 60 posto, u ovoj godini imamo dogovorenih 2 milijarde investicija. RS nije ona samo koja kreči i krpi, nego ona koja investira. Narod u RS dobro živi, borci s ovom vlašću su dobili ono što nikad nisu imali. Ovo što danas vidimo je dio opozicionog kapaciteta. Mogli ste biti malo bolji. Hoćete da mi dovedemo ljude ovdje da vidite kako to izgleda, rekao je Dodik.

Govoreći o međunarodnom ugledu RS-a, za koji su opozicioni lideri kazali da je katastrofalan, Dodik kaže da je RS skrenula pažnju na sebe “jer se bore za slobodu i prava koju imaju prema Ustavu”. Kao tri bitna stuba, u kontekstu odnosa, Dodik je izdvojio Rusiju, Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC).

– Dobri odnosi sa Srbijom, Rusijom i SPC su nama tri bitna stuba imamo mnogo prijatelja. Hrvatska je članica EU, ali nije okrenuta protiv RS. Naše politike idu za tim da BiH afirmišu kao zajednicu (po Ustavu BiH Bosna i Hercegovina je država, op.a.) koja je predviđena ustavom i ništa više. RS je danas odraz onoga što smo željeli, a nismo do kraja uradili. Neki bi ukinuli entitete, neki bi vratili Republiku BiH, neki bi da RS ostave kao praznu ljušturu. Neki smatraju da se BiH treba raspasti ili mirno razići. BiH je neuspješna propala zemlja koju drže stranci. RS i BiH imaju samo svoj odraz i kontakt kroz ustav, nikakve emocije, ističe Dodik.

Komentarišući opoziciju, lider SNSD-a je kazao kako oni nemaju politika i da je jedina njihova politika – Milorad Dodik.

– Kada ja podignem ljestvicu tražeći za RS više, oni kažu to je avanturizam kada nudim dogovor. Utrkuju se da kažu da sam kapitulirao. Evo šta oni misle da mi treba da radimo. Oni nemaju politiku. Njihova jedina politika sam ja. Naša politika je RS, a ne opozicija, kaže on.

Kao potvrdu teze o opoziciji, Dodik je spomenuo ono što je danas rekla njegova kćerka Gorica Dodika. Ističe kako je svjestan svojih grešaka, ali smatra kako se opozicija treba “dogovoriti” šta želi od njega.

– Moja kćerka je danas napisala čime bi se oni bavili da ja odem iz politike. Nikad ih nisam čuo da su za nešto, oni su stalno protiv. Ja sam svjestan da i ja nekad pravim greške. Sve što sam činio bilo je napadano, posebno su licemjerni u odnosu s međunarodnom zajednicom. Optuživali su me da sam njihov miljenik, kada se suprotstavim tome što oni čine RS onda kažu ja sam remetilački faktor. Dogovorite se kad sam ispravan, kad sam miljenik ili kad nisam i šta želite od mene, poručuje Dodik.

Govoreći o sigurnosnoj situaciji u BiH, Dodik kaže kako će ona biti ugrožena ukoliko “RS bude napadnuta, ali zbog statusa RS-a mi taj mir ne bi ugrozili”. Dalje, ipak je rekao kako od statusa manjeg bh. entiteta neće odustati.

– Ipak, od tog statusa nećemo odustati. Ako ne dođe do dogovora u BiH – BiH ne može preživjeti. Ona će se raspasti. Vi to zovite secesijom ili kako hoćete. U BiH je trenutno neka vrsta tjeskobe, teško je prokrčiti puteve između toliko vjera, klanova, smatra lider SNSD-a.

OSLOBODJENJE

Slični članci

Close