VijestiBiH

Iz Sarajeva je danas stigla vijest kojoj se Dodik nije obradovao

Danas usvojena odluka stupa na snagu danom objave u “Službenom glasniku BiH“

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici, pored ostalog, donijela Odluku o izmjeni Odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Današnjom odlukom izmijenjena je odluka Centralne izborne komisije BiH od 16.01.2023. godine, izmijenjen je član (1) tačka 5. odluke, odnosno “Snežana Novaković Bursać“ se mijenja i glasi “Nenad Vuković“ – saopćeno je iz CIK-a BiH.

Danas usvojena odluka stupa na snagu danom objave u “Službenom glasniku BiH“, a objavit će se i u “Službenom glasniku RS“, “Službenim novinama Federacije BiH“, “Službenom glasniku Brčko Distrikta BiH“ i na internet-stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba.

Do ovakve odluke došlo je nakon što se PDP žalio na odluku Narodne skupštine RS-a i CIK-a BiH da jedan listić, na kojem je bio glas za PDP-ovog delegata za Dom naroda BiH, bude poništen.

Ustavni sud BiH, kao i Sud BiH su potvrdili PDP-ove navode da je riječ o regularnom listiću iako nije obilježen u potpunosti u skladu s pravilima. Sud BiH je naložio CIK-u da provede žrijebanje i na taj način izabere delegata iz NSRS. Žrijeb je odlučio da Vuković ulazi u Dom naroda PSBiH.

Podsjećamo, do ove odluke SNSD yajedno sa svojim koalicionim partnerima imao je pod kontolom četiri od pet srpskih delegata u Domu narodu BiH, i praktično je imao potpunu kontrolu nad tim domom s obzirom da se nijedna odluka nije mogla donijeti bez njihove saglasnosti.

Povezano

Back to top button