VijestiRegija

Građevinar Edis Vehabović iz BiH proglašen DOBROTVOROM GODINE u Sloveniji

Edis Vehabović, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji godinama živi u Sloveniji, proglašen je Dobrotvorom godine u Sloveniji. Ovaj priznati građevinar postao je poznat po svom nesebičnom aktivizmu u trenucima tragedije, gdje je svojim djelima osvojio srca mnogih.

Nakon oluje koja je u julu prošle godine pogodila Sloveniju, Edis je besplatno popravljao krovove ljudima kojima je nevrijeme pričinilo štetu. Njegova pomoć nije prestala tu. Kada su Sloveniju kasnije pogodile katastrofalne poplave, Edis je sa svojom ekipom dobrovoljno pomagao u saniranju štete.

Edis u Sloveniji vodi građevinsku firmu specijalizovanu za fasadne i keramičke radove. Njegova posvećenost humanitarnom radu nije nova; već je pomagao i u Hrvatskoj nakon potresa u Petrinji.

Govoreći o svom angažmanu u Petrinji, Edis je rekao: “Išli smo dole dva dana i pomagali Petrinji koliko smo mogli. Ta dva dana je bilo puno posla i pomogli smo koliko možemo. Trenutno smo u zaostatku sa svojim poslovima, moramo nešto i svoje da uradimo. Tako se dogovorimo s ljudima, idemo poslije svog posla i pomažemo ljudima. Idemo i vikendima, tu smo.”

Priznanje za požrtvovan rad dobrotvoru godine uručio je ministar Simon Maljevac, koji je Edisu predao zaštitni znak kampanje – broš sa replikom čuvene ptice iz Ajdne.

Slovenačka kompanija Žito poklonila je Vehaboviću vaučer. Pored Edisa Vehabovića, za titulu Dobrotvora godine bili su i drugi izuzetni pojedinci, pobjednici regionalne selekcije.

Među njima su penzionisana učiteljica i volonterka Dora Kalčič iz Ilirske Bistrice, kapelan Primož Lorbek iz Hajdine, penzioner Radko Luzar iz Dolenje Stare vasi kod Šentjerneja, planinarski vodič i dvorac Franc Maršnjak iz Velenja, te volonteri Nataša Privošnik iz Šempetra u Savinjskoj dolini i Jolanda Ravnikar.

Povezano

Back to top button