BiHVijesti

Tužna životna priča Ivana Pavića iz Tuzle: U ratu diverzant, u miru prosjak: “Noga mi je ugrožena i prijeti mi amputacija”

Pakao ovozemaljskog života na svojoj je koži iskusio Ivan Pavić, nekadašnji diverzant Armije RBiH, a danas prosjak.

Tri je puta ranjavan na ratištima, ali nije odustajao od akcija.

“Dva sam puta ranjen u stomak, jednom u ruku. Srećom, preživio sam, ali ni u snu nisam mogao zamisliti da ću se jednog dana za koru hljeba boriti prosjačenjem” – govori 51-godišnjak, koji svakodnevno prosi u centru Tuzle, koju je branio na majevičkim kotama, piše “Avaz“.

Nisam zaslužio

Nakon smrti majke odrastao je kod bake. Sa 13 godina otišao je u sirotište u Stolac, jer se baka nije mogla sama starati o njemu i sestri. Zbog sitnih krađa bio je u KPZ-u Zenica.

“Iskren da budem, krao sam jer nismo imali. Rat me zatekao u Zenici, a onda su me pustili. Čim sam izašao, priključio sam se Armiji RBiH i s Goranom Martinovićem prošao sva ratišta. Kada sam bio ranjen, slali su me na liječenje u Dansku, ali sam to odbio i vratio se u jedinicu. Poslije svega nisam zaslužio da sjedim na ovom pločniku i molim za pomoć” – govori on.

Iz dva braka ima dvije kćerke. Prva supruga umrla je nakon porođaja. Starija kćerka završila je ugostiteljsku školu i otišla kod njegove sestre u Umag, dok je mlađa s njim u kolektivnom centru Mihatovići.

“Ide u sedmi razred i od ovoga što isprosim kupujem joj hranu, odjeću i obuću. Zaradim, nemam šta kriti, od 15 do 20 KM. U Mihatoviće se vraćam autobusom, koji košta 1,5 KM te još tri KM za taksi kako bih stigao do naselja. Drugačije ne mogu s ovakvom nogom i štakom” – govori Pavić.

Odumire tkivo

Nogu je povrijedio prije pet mjeseci. Ljekari mu kažu da tkivo odumire.

“Nemam novca da kupim četiri injekcije koje koštaju 27 KM po komadu. Noga mi je ugrožena i prijeti mi amputacija” – govori tužnim glasom Pavić.

Opet bi, kaže, ako bi bilo potrebno, krenuo u odbranu domovine. Učinio bi to zbog omladine, koja mu najviše i pomaže.

“Dušmana ima na svakom koraku, ali je sreća da ima mnogo više dobrih ljudi koji žele pomoći” – kaže Pavić.

Broj za pomoć

Ivana Pavića nije stid zamoliti za pomoć. Treba izvesti kćerku na pravi put, pomoći mu da ublaži bolove u nozi.

Žiroračun u banci nema, ali svi koji žele mogu ga direktno kontaktirati na broj telefona 061/865-596.

Slični članci

Close