BiHVijesti

SAD ZNAMO ŽAŠTO SE DODIKU ŽURI: Dan Preda otkrio kada bi Bosna i Hercegovina mogla dobiti status kandidata za EU

On kaže kako je malo zabrinut zbog sve većih ulaganja i uticaja Kine u regionu, te da se često čini da su kineske investicije atraktivna opcija, ali da u stvarnosti problemi nisu samo tehnički, već više politički

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristijan Dan Preda smatra da još postoji šansa da BiH ove godine dobije status kandidata ukoliko brzo budu formirani svi nivoi vlasti i nastavljen rad na reformama koje se odnose na EU.

Dan Preda je istakao da je za BiH najvažnija stvar da pokaže da je to kredibilan kandidat, što znači da pokazuje rezultate u smislu reformi.

“Istovremeno, istina je da evropski izbori donekle komplikuju pitanje… Ne znamo koliko će sljedeći Evropski parlament podržavati integraciju zemalja zapadnog Balkana sa trenutnom formacijom”, rekao je Dan Preda za Klix.

On je dodao kako je zamolio političke vođe u BiH da iskoriste većinu vremena, prostalog do kraja mandata sadašnje Evropske komisije.

“Dobro je što su odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije konačno dostavljeni. Data je šansa vlastima da doprinesu procjeni zahtjeva BiH za članstvo koje bi Evropska komisija obavila. Iz ove perspektive, šteta je što nije odgovoreno na više od 20 pitanja”, kaže Dan Preda.

Dan Preda je napomenuo kako razumije složenost procesa odgovaranja, kroz mehanizam koordinacije, ali da je veoma indikativna činjenica da odgovor nisu dobila ona pitanja koja se odnose na obrazovanje i kulturu, jer su vitalna za građane i trebalo bi da bude moguće da se postigne konsenzus.

“Ovo je samo prvi, prilično tehnički korak, dugačkog i zahtjevnog procesa. Mnogi teži koraci će biti pred BiH u procesu pridruživanja i vlasti bi trebalo da pronađu načine da djeluju učinkovitije nego prije”, rekao je Preda, koji ističe kako bi volio da vidi više dobrih vijesti iz BiH.

On kaže kako je malo zabrinut zbog sve većih ulaganja i uticaja Kine u regionu, te da se često čini da su kineske investicije atraktivna opcija, ali da u stvarnosti problemi nisu samo tehnički, već više politički.

“Nisam siguran da je Kina jednako oprezna kao što smo mi u EU o razvojnom uticaju projekata ili poštivanju ljudskih prava i ekoloških i socijalnih standarda”, dodao je Dan Preda.

(SB)

Slični članci

Close