BiHVijesti

Ozbiljno upozorenje za Željka: “Ako Komšić uradi tako, nestat će sa političke scene!”

Ovo postaje zabrinjavajće…

Ulaskom u vlast DF bi izgubio svoj politički identitet i nestao bi sa političke scene. DF bi na neki način prihvatio poziciju druge bošnjačke partije i Željko Komšić bi dao mnogo osnova onima koji tvrde da je on drugi bošnjački član Predsjedništva, kazao je za N1 akademik Slavo Kukić.

Danas bi trebali bi biti nastavljeni pregovori između Dodika, Čovića i Izetbegovića o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Najavili su da će sve biti završeno do kraja marta?

Teorijski moguće je sve, a stvarno vrlo je teško da neko ustukne od svojih zahtjeva. Prije svega mislim na zahtjev Izatbegovića o MAP-u ili decidno odbijanje Dodika u vezi NATO pakta. Morat će naći neku vrstu solomonskog rješenja, da bace javnosti prašinu u oči. Kako će to izvesti ja to u ovom trenutku ne vidim.

Pregovori o podjeli resora još nisu počeli, ali u svojim istupima u medijima Čović i izetbegović su na neki način iznijeli svoje želje. Čović je kazao kako će stranke HNS-a u pregovorima na državnom nivou insistirati na ministarstvima finansija i vanjskih poslova, a da bi im mogao pripasti i resor pravde. Ministarstvo finansija u prioritetima je i za Izetbegovića, a također pravda i vanjski poslovi.

Može li se očekivati sporenja i oko podjele pozicija ministara?

Apsolutno, oko toga će biti velikog sporenja i zbog toga nisam optimista da će proces završiti. Čović u zadnjih nekoliko mandata po vertikali kontolira više segmenata – finansije su jedan od njih. Kontrolira finansije kroz entitetsko i državno ministarstvo, kao i kroz Upravu za indirektno oporezivanje. Mislim da će Čović teško odustati od ministarstava koje kontrolira jer su ta ministarstva garancija za njegov interesni krug. Izetbegović je poentirao kako je ministarstvo finansija ono na kojem SDA inzistira i na tome će se lomiti koplja. Bojim se duže vremena.

Još uvijek nema odluke ko će biti četvrti partner koji će se pridružiti trojcu SNSD, SDA i HDZ BiH. DF se često spominje, ali predsjedništvo te stranke još nema stav oko toga, barem ne javno. Jedino što se zna, kako su rekli, jeste obaveza prema Bh. bloku, koju imaju na nivou Kantona Sarajevo, gdje će se “držati dogovora”.

Šta mislite da će biti njihova odluka za nivo BiH?

Četvrti partner nije potreban ni Čoviću niti Dodiku. Rekli su kako je to stvar Bošnjaka. Četvrti partner je jedino važan SDA zbog odluka koje će se donositi i zbog kompromisa na koje SDA očito planira pristati, a za koji želi podijeliti odgovornost. Ulaskom u vlast DF bi izgubio svoj politički identitet i nestao bi sa političke scene. DF bi na neki način prihvatio poziciju druge bošnjačke partije i Željko Komšić bi dao mnogo osnova onima koji tvrde da je on drugi bošnjački član Predsjedništva. Ja im to ne sugeriram jer osobno imam simpatija prema Komšiću i prema DF-u.

Schwarz-Schilling nas upozorava: “Treba paziti na Hrvatsku”

N1

Slični članci

Close