BiHVijesti

Novi zakon u RS, Čovićevi štićenici će izgubiti 60 miliona KM

Ukoliko bude usvojen novi zakon o igrama na sreću, prihodi u budžet RS ove godine biće oko 30 miliona maraka, a od naredne, kada istekne period prilagođavanja, iznosiće 60 miliona, rekla je Zora Vidović, ministrica finansija RS i predlagač zakona.

Ministrica Zora Vudović je rekla da će najvažnija promjena biti ukidanje dosadašnjeg modela paušalnog plaćanja poreza i uvođenje plaćanja poreza na osnovu ostvarenog prometa piše Vijesti.ba

Dodala je da će novi zakon ojačati položaj Lutrije RS, koja je, kako je istakla, do sada bila podređena privatnim priređivačima igara na sreću, na način da će Lutrija RS od sada moći da se bavi svim svim vrstama igara na sreću.

Naglasila je da će novim zakonom biti propisano da će svi priređivači morati priključiti novi elektronski sistem kontrole, kako bi Ministarstvo finansija RS moglo da efikasno kontroliše tok svih igara na sreću.

Većina sportskih kladionica širom Republike Srpske jučer su bile zatvorene u znak protesta zbog najavljenog zakona o igrama na sreću u tom entitetu koji se nalazi na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS zakazane za 13. mart. Na vratima kladionica zalijepljena su obavještenja na kojima piše da je riječ o protestu upozorenja upućenom Vladi i NSRS-u.

“Danas ne radimo. Ovim želimo da skrenemo pažnju javnosti i poslanicima NSRS i ukažemo na negativne posljedice po cijelu Republiku Srpsku ukoliko dođe do usvajanja novog zakona o igrama na sreću: gubljenje radnih mjesta, gubitak za budžet RS, zatvaranje poslovnica, presljenje svih online priređivača u druge države”, navodi se na obavještenju koje je zalijepljeno na vratima kladionice u centru Banje Luke.

Vlasnici kladionica u RS-u uglavnom su iz Hercegovine i bliski su HDZ-u Dragana Čovića. Među vodećim je Renato Korać, vlasnik Premijera iz Čitluka, koji u RS-u kontrolira skoro 40 posto kladioničarskog biznisa. Korać je blizak Draganu Čoviću ali i predsjednici Hrvatske, Kolindi Grabar Kitarović.

Upućeni tvrde da se u pozadini Dodikovog udara na hercegovačke vlasnike kladionica, koji uživaju podršku i zaštitu Dragana Čovića, nalazi kapital iz Austrije, odnosno austrijske firme Novomatic koja je inače bliska austrijskim desničarima iz Slobodarske partije Austrije (FPÖ). Novomatic kontrolira veliku mrežu poker-aparata, a preko Lutrije RS, i uz pomoć Dodika, ova austrijska firma prodrla je i na tržošte manjeg bh. entiteta.

Kao što je poznato Dodik je izrazito blizak austrijskim desničarima, a sada je pokazao da su mu austrijski desničari koje predvodi Heinz-Christian Strache, važniji od hercegovačkih desničara predvođenih Draganom Čovićem.

(Vijesti.ba / SB)

Slični članci

Close