BiHVijesti

Nikšić pita Čovića: “Kako ćemo znati ko je manji ili veći Bošnjak, Hrvat ili Srbin?”

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva privatno udruženje Hrvatski narodni sabor da prestane sa širenjem rasističkih teza o takozvanim legitimnim i nelegitimnim predstavnicima naroda.

– Najoštrije osuđujemo ponovno nametanje ideje da političke stranke mogu odlučivati o legitimitetu i istinskoj pripadnosti pojedinaca određenoj etničkoj grupi, te ponovo pitamo čelnike HDZ-a i HNS-a, na koji način se mjeri ko je i u kojem omjeru manji ili veći Bošnjak, Hrvat ili Srbin? Smatramo da bi bilo dobro da je Dragan Čović, predsjednik udruženja HNS, dokazujući barem vlastitu dosljednost, uputio pismo protesta Draganu Čoviću, predsjedniku stranke HDZ BiH, koja je Gorana Opsenicu, prethodno HDZ-ovog ministra Hrvata u proteklom mandatu u Vladi HNK, u posljednjem izbornom ciklusu kandidovala kao Srbina.

Po vlastitom izjašnjenju Gorana Opsenice, on nije podnosilac obrasca prijave za učešće na izborima koja je u njegovo ime podnesena, te je naglasio da se osjeća isključivo Hrvatom. Međutim, očito Čoviću i njegovoj stranačkoj mašineriji nije problem nekome promijeniti nacionalni identitet, kad im je to od interesa. Podsjećamo HNS da Tužilaštvo HNK još nije djelovalo po krivičnoj prijavi koju je podnio SDP BiH, a koja je vezana za lažnu ovjeru mandata Gorana Opsenice – navode iz SDP BiH.

Dodaju da s obzirom da se HNS sada deklarativno želi promaknuti u zaštitnika navodnih zakonskih prava sugrađana srpske nacionalnosti, dobro bi bilo da je Dragan Čović, predsjednik udruženja HNS, uputio pismo protesta Draganu Čoviću, predsjedniku stranke HDZ BiH, zbog sistemskog negiranja konstitutivnosti Srba, srpskog jezika i pisma, bez obzira na presude Ustavnog suda FBiH po tom pitanju, u svim kantonima u FBiH u kojima HDZ ima presudnu riječ.

Što se tiče SDP-a, smatramo da pitanje etničke pripadnosti uopće ne smije biti sredstvo legitimiranja ili diskvalifikacije pojedinaca u bh. političkom životu. Za nas je neprihvatljivo da se koncept etničke pripadnosti očito pokušava koristiti kao sredstvo garancije ili monopola pojedinih političkih subjekata, koji na ovaj način teže ostvarenju kontrole nad političkim funkcijama i javnim resursima građana, nezavisno o ostvarenom izbornom rezultatu.

SDP BiH zato izražava vlastiti stav i opredjeljenje za ispunjenjem obaveze naše države na provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava, koje će dovesti do izmjena izbornog zakonodavstva, u smislu omogućenja svim građanima da nezavisno o svom identitetu obnašaju političke funkcije.

Napominjemo da se radi o obavezi bez čijeg ispunjenja Bosna i Hercegovina ne može pristupiti Evropskoj uniji, te će stoga SDP BiH u potpunosti podržati sve izmjene zakonske regulative u smjeru provedbe spomenutih presuda, nezavisno o njihovim podnositeljima, zaključuju iz SDP BiH.

Slični članci

Close