BiHVijesti

Hasečić: “Okupljanje četnika u Višegradu je veličanje genocida i ruganje žrtvama”

Godišnjica hapšenja četničkog generala i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića počela je jutros u Višegradu.

Iako su to ranijih godina radili 13. marta, organizator Ravnogorski pokret Višegrad pomjerio je datum, a okupljanje je počelo u 8.00 sati na trgu palih boraca u Višegradu. Nakon toga bit će održano više molitvi, a onda i polaganje cvijeća na spomeniku četnikom generalu.

Povodom okupljanja četnika u Višegradu predsjednica Udruženja ‘Žene žrtve rata’ Bakira Hasečić izjavila je za “Faktor” kako je sramotno i žalosno da državne institucije nijemo posmatraju veličanje genocida i ratnog zločina, ali i ruganje žrtvama.

– Na ovakvim skupovima, koji su se ranije održavali, bilo je veoma malo pripadnika domicilnog stanovništva. Zbog toga se pitam na koji način su ti ljudi ušli u BiH u istim uniformama u kojima su se vršili zločini ne samo u Višegradu, nego i širom BiH. Oni su danas i na trgu u Višegradu, koji se danas zove Trg poginulom srpskom vojniku, a koji se nalazi u neposrednoj blizini Mosta Mehmed paše Sokolovića. Ovaj most se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, a Komisija za zaštitu spomenika je odredila da nikakva nacionalna obilježja ne mogu biti prisutna u krugu od 100 metara oko mosta. Na to niko nije reagirao – kazala je Hasečić.

Ona je ovo okupljanje okarakterisala također i kao katastrofalno i skandalozno.

– Žalosno je i tužno danas. Mogu samo zamisliti kako je povratnicima. Biti u gradu i gledati one iste uniforma u kojima su počinjeni zločini. Možda će među njima biti i ratnih zločinaca, koji su se, zahvaljujući dvojnom državljanstvu, sakrili u Srbiji i ovo im je jedinstvena prilika da dođu u Višegrad. Neka sram bude i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića zbog ovakvog okupljanja – dodala je Hasečić.

Slični članci

Close