BiHVijesti

Hadžibajrić poslao žestoku poruku Međunarodnoj zajednici: “Ako ne možete da sankcionišete četnike, ne trebate nam… Kupite prnje”

Gost Novog dana bio je Ibrahim Hadžibajrić, lider Nezavisne bosanskohercegovačke liste, a govorio je o (ne)formiranju vlasti i nemogućnosti međunarodne zajednice da sankcioniše govor mržnje, konkretno poruke poslate sa četničkog postrojavanja u Višegradu.

Nezavisna bosanskohercegovačka lista juče je objavila saopštenje u kom odgovornost i krivicu za nesankcionisanje četničkog postrojavanja u Višegradu prebacuje na međunarodnu zajednicu. Lider ove stranke Ibrahim Hadžibajrić kaže kako se sa trenutnim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom slaže bar u jednoj stvari a to je da BiH nije potrebna ovakva međunarodna zajednica i visoki predstavnik:

“Ako ste već ovdje zašto ne poduzmete nešto i zašto neke stvari ne sankcionišete, ako ne možete da sankcionišete, onda nam ne trebate, fino kupite prnje pa da se mi ovdje pokušamo dogovoriti. Dosta je više ovog licemjerstva i od strane međunarodnih faktora, međunarodne zajednice koja ovdje daje samo nekakve sugestije, faktički bez ikakve odgovornosti.”

Predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste govori i o formiranju vlasti u BiH, odnosno nemogućnosti formiranja vlasti na federalnom i državnom nivou. Odgovara i na pitanje da li će Demokratska fronta ući u vlast sa SDA i na taj način doći do raspada Bh. bloka:

“Ja stvarno ne znam koju će odluku DF donijeti, nekako je to spontano i među medijima nastao taj bh. blok. On je nastao onog momenta u Kantonu Sarajevo kada se vlast trebala da formira između ove šestorke. Ne bih ja govorio da će doći do raspada Bh. bloka, ali tu su ipak najviše u pitanju lični interesi ljudi koji se nalaze u određenim političkim partijama koji su svjesni da ako ne budu u vlasti nema pozicije, a ako budu u opoziciji onda ostaju na ledini i moraju čekati naredne četiri godine.”

Hadžibajrić dodaje i da nije nužno formiranje vlasti po vertikali te da ne razumije zašto je problem da se Bh. blok ili opozicija uključi u formiranje ukoliko je to jedini način da se formira vlast.

U BiH se i vlast i opozicija bavi samo politikanstvom, kako ističe Hadžibajrić, niko da uradi nešto konkretno. Nakon formiranja vlasti vjeruje da će početi da se radi ukoliko dođu pravi ljudi:

“To je do ljudi, svaku vlast čine ljudi, onoliko koliko stavite kvalitetne ljude ne obazirući se ko pripada kojoj političkoj partiji ili naciji.”

Osim međunarodne zajednice i nesposobnosti da se formira vlast, Hadžibajrić kritikuje i rad Federalnog parlamenta u protekle četiri godine, ističući da mnogo puta nisu imali skupštinu ali redovna primanja ipak jesu, prenosi “Index.ba“.

Tagovi

Slični članci

Close