BiHVijesti

GROM IZ VEDRA NEBA: Najbliži saradnik Nermina Nikšića prelazi u savjetnički tim Željka Komšića!

Kako doznaje „Slobodna Bosna“, član Predsjedništva SDP-a, Zoran Mikulić, zvanično je „potpisao“ za Komšića, a već od ponedjeljka, 25. marta, počet će s radom u Predsjedništvu BiH.

Posljednjih dana u političkim kuloarima Sarajeva kružila je vijest da će hrvatski član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, dobiti značajno pojačanje u svom savjetničkom timu. Upućeni su naime tvrdili da Komšić već neko vrijeme pregovara sa Zoranom Mikulićem, članom Predsjedništva SDP-a iz Hercegovine, koji spada u red najbližih auradnika vodeće opozicione partije u BiH, Nermina Nikšića.

Informacija koja je s početka izgledala kao spin – pokazala se tačnom. Kako doznaje „Slobodna Bosna“ iz pouzdanih izvora, Mikulić je i zvanično „potpisao“ za Komšića, i već od ponedjeljka, 25. marta, počet će s radom u Predsjedništvu BiH.

Tu je vijest Mikulić potvrdio i u razgovoru za Večernji list. Nekadašnji ministar pravosuđa Federacije BiH kratko je rekao da je imenovan za savjetnika. Tako će postati novi Komšićev savjetnik, a on je lično jučer u telefonskom razgovoru potvrdio tu informaciju.

– Da, tačno je da sam imenovan na savjetničko mjesto. Dobio sam odluku, ali nisam još dobio rješenje – rekao je kratko Mikulić.

Na pitanje jesu li tačne informacije kako je iz SDP-a BiH prešao u DF, Mikulić je rekao da to nije tačno, i da će ostati u SDP-u, nadajući se da će se dvije sestrinske partije naposlijetku udružiti i spojiti u jednu.

Prema informacijama “Slobodne Bosne”, čelnik SDP-a, Nermin Nikšić, već je obaviješten o ovom transferu i, blago rečeno, vijest mu nije baš dobro sjela. Uprkos tome neće poduzimati nikakve “mjere” protiv Mikulića, mada je gotovo sugurno Mikulićeva karijera u SDP-u završena. Upućeni naime tvrde da Nikšić pomalo paranoično reagira na ovakve aranžmane, pronalazeći u njima potencijalnu klicu razdora u SDP-u i najavu nove kadrovske selidbe iz SDP-a u DF poput one iz aprila 2013. godine kada je Komšić osnovao Demokratsku frontu o privukao ogrpman broj članova SDP-a.

Inače, savjetnički tim Željka Komšića trenutno je najmalobrojniji u Predsjedništvu BiH.

„Slobodna Bosna“ ranije je pisala da je Komšić ponovo postavio Amira Ibrovića za šefa kabineta.

Novinar Nihad Hebibović zaposlen je kao Komšićev savjetnik za medije, dok je doktor političkih nauka i analitičar Slaven Kovačević angažovan kao savjetnik za vanjsku politiku.

Predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte (DF) u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i bivši ambasador BiH u Crnoj Gori i NATO-u Branimir Jukić u narednom periodu savjetovat će člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u oblasti NATO integracija, dok će Zoran Mikulić, biti savjetnik za pravna i politička pitanja.

(SB)

Slični članci

Close