SvijetVijesti

ERDOGAN PONOVO UZBURKAO DUHOVE: “Aja Sofiju zvaćemo džamijom”

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je da postoji mogućnost da bivšu crkvu Svete Sofije u Istanbulu, koja je trenutno muzej, preimenuje u džamiju.

On je u emisiji televizije A Haber sinoć rekao da je “došlo vrijeme” da bivša bazilika postane džamija. Erdogan je takođe ocijenio da je transformacija crkve u muzej “bila velika greška”.

“Njen status muzeja biće povučen… Aja Sofiju zvaćemo džamijom”, poručio je Erdogan.

Prema ranijim najavama, postoji mogućnost da Aja Sofija bude preimenovana u džamiju poslije lokalnih izbora zakazanih za 31. mart.

Vizantijska crkva Svete Sofije je sagrađena 537. godine, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, za vrijeme Otomanskog carstva.

U vreme politike sekularizacije Turske koju je vodio predsjednik Kemal Ataturk, Aja Sofija je 1935. pretvorena u muzej.

Aja Sofija se nalazi na spisku svjetske kulturne baštine Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO). Grčka je ranije u nekoliko navrata izrazila negodovanje najavama o promjeni statusa Svete Sofije.

Povodom kritika stranih zvaničnika ove njegove odluke, Erdogan je rekao da oni koji ćute kad se napada džamija Al Aksa u Jerusalimu “ne mogu da nam govore šta da radimo sa statusom Aja Sofije”.

Erdogan je prošle nedjelje predložio da se Aja Sofija, do 15. vijeka vizantijska hrišćanska Saborna crkva, a poslije pada Carigrada (Istanbul) džamija koja je od tridesetih godina prošlog vijeka muzej, ponovo pretvori u islamsku bogomolju.

S druge strane, status Aja Sofije u Istanbulu, kao muzeja koji je na listi Svjetske bašine, može se promijeniti jedino uz odobrenje Uneska, rekli su neimenovani izvori te organizacije, prenio je atinski list “Katimerini”.

(AFP/SB)

Slični članci

Close