BiHVijesti

Dodik zaprijetio reisu Kavazoviću: “Da pazi kakvu terminologiju koristi”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo poglavaru Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću u kojem je istakao da institucije Republike Srpske čine sve da “muslimanima, baš kao i svim drugim građanima RS-a” omoguće sigurnost, te da bi želio da je tako i u drugom dijelu BiH.

powered by Rubicon Project
– Izuzetno cijenim što kao vjerski poglavar izražavate zabrinutost za sigurnost svojih vjernika i tražite da se procesuiraju svi koji ugrožavaju njihovu ili sigurnost njihove imovine. Na to vas, između ostalog, poziva i funkcija koju obavljate. Informacije kojima trenutno raspolažem govore da institucije Republike Srpske, na koje posebno aludirate u svom pismu, čine sve da muslimanima, baš kao i svim drugim građanima RS omoguće i ličnu i sigurnost njihove imovine – istakao je Dodik u pismu, prenosi Srna.

On je naglasio da u RS-u nije i neće biti tolerirano bilo kakvo nasilje, bez obzira da li je motivirano nacionalnim, vjerskim ili nekim drugim motivima, saopćeno je iz Dodikovog kabineta.

– Institucije trebaju raditi svoj posao i na to ih ne bi trebalo posebno pozivati ni s pozicije reisa, ni s pozicije člana Predsjedništva ili bilo kog zakonodavnog nivoa vlasti. Zakoni u Republici Srpskoj, a ja bih želio da je tako i u drugom dijelu BiH, obavezuju institucije da djeluju protiv bilo kojeg pojedinca koji te iste zakone ne poštuje – naglasio je Dodik.

Dodao je kako želi vjerovati da je reis Kavazović “u neznanju” napisao da se u RS-u postrojavaju paravojne formacije, s obzirom na to da takve formacije, kako tvrdi Dodik, ne postoje u RS-u.

– Zbog mira, suživota i tolerancije bilo bi dobro da u ovakvim obraćanjima i vi i mi pazimo kakvu terminologiju koristimo, jer i ova prepiska bi trebala biti u funkciji pozivanja na mir i sigurnost. Siguran sam da ćete se složiti sa mnom da nema smisla da lažnim informacijama širimo nemir, a pozivamo se na mir – istakao je Dodik u pismu upućenom reisu Kavazoviću.

Dodik je naveo da će biti zahvalan ako reis Kavazović s istom pažnjom bude ukazivao “na potrebu mirnog života i sigurnost nemuslimana u Federaciji BiH, koji su nerijetko u proteklim godinama bivali napadnuti ili izloženi raznim neprijatnostima”, dodavši da tu posebno misli na Srbe povratnike.

– Uvjeren sam da ćemo, svako sa svoje pozicije, i ubuduće činiti sve da na ovim prostorima vladaju mir i uzajamno poštovanje – poručio je Dodik u pismu upućenom reisu Kavazoviću.

Podsjetimo, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović jučer je poslao pismo članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH u kojem apelira na državne institucije i pravosudne organe da zaustave zlonamjernu kampanju pritisaka i napada na povratnike i IZ u RS-u.

Slični članci

Close