BiHVijesti

ČOVIĆ DIREKTNO IZ MOSTARA: “Evo, ja ću pomoći SDA – mi želimo…”

“… svako ministarstvo od njih devet koji su u Vijeću ministara, pa vidjet ćemo šta ćemo kroz pregovore uspjeti dobiti”

U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj je razmatrana aktuelna politička situacija u BiH, ali i pripremana sjednica Središnjeg odbora HDZ-a BiH.

Lider HDZ-a Dragan Čović kazao je na konferenciji kako je sasvim izvjesno da će 13. Sabor HDZ-a BiH biti održan u subotu, 27. aprila u 11 sati u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

“Donijeli smo sve nužne odluke za sazivanje Sabora, tako da mislim da ćemo ići spremno na 13 izborne i izvještajnio Sabor HDZ-a”, kazao je on.

U sklopu tačke dnevnog reda koja se ticala aktuelne političke situacije u BiH, kako je rekao, danas je razmatrana i uspostava vlasti na svim nivoima.

“Raspravili smo nekoliko tema, a jedna od njih je bila sve ono što se ovih dana dešavalo u medijima oko toga da li se neke grupacije organiziraju u BiH, na koji način i u kojoj mjeri mogu narušiti politički sistem, sigurnosne prilike i pravni sistem BiH”, kazao je Čović.

Bilo je, kako kaže, govora i o izbjegličkom valu, odnosno migracijskim procesima.

“Apsolutno je naše uvjerenje da ih ne naziremo u BiH. I mi stalno nagađamo koji je to broj ljudi koji ulazi, ne znajući ni ko je ušao, ni ko je izašao, pa je onda jasno da samo nagađamo. A onda postoji jako puno špekulacija, pa čak i od predstavnika pojedinih institucija koji povremeno senzacionalistički izlaze s tim informacijama”, poručio je Čović.

Informirao je kolege da ćemo ovih dana nastaviti sa razgovorima oko uspostave vlasti na nivou Vijeća ministara.

“Informirani smo i oko ovoga što se radi u Livanjskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, obzirom da je tu sve apsolutmno pod nadzorom, samo je pitanje kad ćemo na miru taj posao završiti, ali nema apsolutno nikakvih problema”, naveo je on.

Kada je u pitanju Vijeće ministara, navodi, nužno je donijeti jednu izjavu između predstavnika tri stranke koje pregovaraju, sa željom da se uz tu izjavu odmah dogovore i resori.

“To bi onda bio znak da možemo ići sa mandatarom Vijeća ministara i procedurama koje su predviđene. Siguran sam da ćemo u narednih dan-dva imati razgovore na tu temu i meni se čini da nismo daleko od toga da se dogovorimo. Međutim, ne bi bilo prvi put da nismo daleko, a da se ništa ne desi”, dodao je Čović.

Novinare je zanimalo kako gleda na stavove iz SDA, iz koje slična ministarstva u Vijeću ministara BiH žele kao i HDZ BiH.

“Evo, ja ću pomoći sad SDA – mi želimo svako ministarstvo od njih devet koji su u Vijeću ministara, pa vidjet ćemo šta ćemo kroz pregovore uspjeti dobiti”, odgovorio je Čović.

TURSKA – Erdogan: Povodom događaja na Novom Zelandu, poslao jasnu i oštru poruku svima

(Vijesti.ba)

Slični članci

Close