BiHVijesti

Čedomir Jovanović: “Moja obaveza je da pomognem BiH”

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić za svog savjetnika imenovao je srbijanskog političara Čedomira Jovanovića.

Komšić i Jovanović su jučerašnjeg razgovora razmijenili mišljenja o aktulenim političkim pitanjima i odnosima u regiji sa posebnim naglaskom na odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno–demokratske partije Srbije, prihvatio je poziv Željka Komšića te poslao poruku narodima u BiH putem svog Facebook profila. Tekst prenosimo u cijelosti…

“Prihvatajući iskren poziv Željka Komšića da postanem njegov savetnik, on i ja nastavljamo ono što smo započeli u kampanji, kada smo rekli da ćemo dati zadnji atom snage da rešimo sve one probleme koji su Bosnu i Hercegovinu učinile nefunkcionalnom državom, koju Srbija često ne razume, a i sama je nesrećna i u problemima.

Građani koji žive u BiH, posle preživljenog pakla, najmanje što zaslužuju je malo mira za sebe i svoje porodice. Zato oni koji ih predstavljaju u institucijama posebno moraju da imaju razumevanja za ono što ljudi, i dve decenije posle kraja rata, preživljavaju.

Srbija i BiH su povezane i naša društva zavise jedna od drugih. Ne možemo računati na normalan život u Srbiji ukoliko je BiH nepromenjena, ukoliko strada i tavori. Ne bih želeo da se iz kosovske krize i problema dodatno porodubi kriza u BiH, na koju se još niko nije usudio da odgovori.

Moj zadatak i obaveza je da pomognem i Željku Komšiću i svakome ko je spreman da razume da stabilnost regiona direktno zavisi od naše spremnosti da na drugačiji način uređujemo svoje odnose i da nas neće nigde odvesti potencijalno oživljavanje politike devedesetih, čemu su neki u regionu skloni.

Pomirenje, zajednički život, reforma unutrašnjeg političkog sistema, smanjivanje razlika koje postoje između svih nas – to su putokazi za mir kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svakoj okolnoj zemlji.

To što sam posebno u BiH angažovan je zato što bolje od drigih razumem da pitanje Bosne i Hercegovine nije problem koji može tako jednostavno da se reši, nego je za njegovo rešenje potreban i razuman Beograd, kao što moraju biti razumni i Sarajevo i Zagreb. Na svim tim adresama želim da budem kako bih objasnio onima koji donose odluke koliko je važno da jedni druge slušamo i da svoje probleme rešavamo zajedno.

Evropa i uzdrmani svet nemaju mnogo vremena za nas i naša otvorena pitanja i zato smo, više nego ikad, prepušteni sami sebi i svojoj spremnosti da se menjamo i učimo iz prošlosti i grešaka koje su tada neki činili.”

Slični članci

Close