Svaštara

Prevaranti haraju u BiH, evo koju metodu koriste: Nikom ne šaljite podatke svojih bankovnih kartica

– Trebam karticu za bankomat, ako imaš, moram platiti jedan račun preko tvoje kartice oko 20 maraka. Dat ću ti ja novce – tekst je poruke koji su koristili prevaranti.

MUP SBK posljednjih dana zatrpan je prijavama o prevarama s bankovnim karticama u kojima prevaranti najprije provale Facebook profil žrtve, zatim prijateljima šalju poruku u kojoj ih mole da im pošalju fotografiju obje strane bankovne kartice da bi platili naručenu robu te im obećavaju dati novac u protuvrijednosti.

Posljednji slučaj prijavila je Vitežanka Ana B.M., čiji su prijatelji dobili poruku koja glasi: “Ej, šta radiš, može jedna usluga, molim te? Trebam karticu za bankomat, ako imaš, moram platiti jedan račun preko tvoje kartice oko 20 maraka. Dat ću ti ja novce.“

Određen broj prijatelja nasjeo je na ovu priču te je poslao fotografije obje strane bankovne kartice koju su prevaranti iskoristili kupujući online, te trošeći daleko veće iznose od traženih 20 KM.

Neslužbeno saznajemo da je jednoj ženi na naplatu došlo više od 500 KM, piše Avaz.

Slični slučajevi prijavljeni su u Vitezu, Jajcu, Travniku, praktički u većini gradova SBK. Potvrdio nam je to Hasan Hodžić, portparol policijskog komesara MUP-a SBK, koji je apelirao na građane da nikome na šalju podatke svojih bankovnih kartica.

– Apeliramo na građane da paze na zaštitu osobnih podataka, odnosno da ne nasjedaju na ovakve prevare i nikome ne šalju podatke svojih bankovnih kartica da bi spriječili eventualne zloupotrebe i nastanak materijalne štete. Policija u prijavljenim slučajevima provodi kriminalističko istraživanje – rekao je Hodžić.

Slični članci

Close